Altă modificare minunată la pensiile românilor: e vorba de mii de lei lunar

de: Alexandru Puiu
02 05. 2023

În această perioadă, pensiile publice, dar și cele speciale sunt în centrul atenției publice, date fiind numeroasele modificări legislative care se ivesc în această zonă economică. Ei bine, și de data aceasta avem parte de o informație nouă privind banii seniorilor de la noi din țară.

Concret, informația vine de la Parchetul General, care precizează că „în acest moment, nu a fost finalizată procedura de calcul a impactului bugetar pe care decizia de majorare cu 25 la sută a salariilor personalului din procuratură, retroactiv cu data de 7 decembrie 2018, îl are asupra bugetului parchetelor”, potrivit unui răspuns al Ministerului Public (Parchetului general) la solicitarea G4media.ro.

Ulterior, tot pentru aceeași sursă, „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a explicat că decizia de majorare salarială vine ca urmare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în acest sens şi pentru uniformizarea regulilor de salarizare. Înalta Curte menţionează că nu poate preciza în acest moment impactul bugetar al deciziei de majorare salarială întrucât nu au fost finalizate calculele„.

Mai mult decât atât, jurnaliștii notează faptul că „În plină criză, magistrații și-au mărit salariile retroactiv cu 25 la sută și solicită sumele restante pe ultimii 5 ani”.

Pensiile speciale, un motiv de stres pentru românii de rând

În rândul pensionarilor sistemului public există un grad înalt de nemulțumire în raport cu pensiile speciale, mai precis din cauza cuantumului pe care îl încasează pensionarii considerați a fi cu statut deosebit față de restul milioanelor de români.

În unele cazuri, vorbim despre sume amețitoare, de ordinul zecilor de mii de lei pe lună, în timp ce nivelul mediu al pensiei din sistemul public este de puțin peste 1.800 de lei, însă există numeroși români nevoiți să supraviețuiască chiar și cu mai puțini bani, ceea ce pare a fi o misiune imposibilă.

Tocmai de aceea, românii își doresc echitate și le cer guvernanților să ia măsuri în privința diferențelor și nedreptăților dintre cele două sisteme de pensii.